Boba & va e de?

Boba=Bara
Lite fraser Novalee kör med, R och S börjar komma i vissa ord men annars är det dessa som hon inte fixar riktigt än..

Noale boba titta pappa.
Noale komme nart
Nuu komme Noalee
Den Noale ha (Den vill Novalee ha)
Pappa ha en ny (Pappa får en annan)
Noale hänga den
Akta ellen Mao (Akta elden Mao)

Hon pratar för fullt nu och jag och Therése förstår 95%, när vi inte förstår brukar hon visa med rörelser eller så säger hon: Kom hit! (Väldigt bestämt) Därför är det lite svårt att förstå vissa saker när hon ringer mig när jag är på jobbet. Farmor och faster förstår henne bra också. Farbror som inte träffar henne så ofta verkar inte ens förstå när hon säger orden rent och fint. Hon talade om för honom att hon såg älgbajt (älgbajs) i kogen (skogen), Inte ens det fattade han! :-)

God Jul & Gott nytt år!

Då vi inte orkat skicka några julkort i år så är detta en julhälsning till alla som känner sig bortglömda!
Tack Ida och Phillip för det fina julkortet! Det blev ju jättebra Sophie!

Matlagning

Igår innan vi la oss målade vi äntligen klart taket i köket så nu är det vitt och fräscht! När loppan som förövrigt sovit de två senaste nätterna i sin säng utan att komma in till oss vaknade i morse så gick hon och jag upp och dammade hela huset, när Therése vaknat så var det bara till att dammsuga för att sen spara golvtorkningen till ikväll.

När vi var nyduschade alla tre pälsade vi på oss och tog en underbar promenad i vintersolen som redan höll på att gå ner. När vi kom hem tinade vi kycklingfileér och hjälptes åt att laga mat alla tre. Loppan satt på bänken och frågade vad allt är.

-Va e de
-En kniv
-Va e de
-Skärbrädan
-Va e de
-Spisen
-Va e de

Så har hon hållit på hela dagen! Än så länge är det bara charmigt! :-)

Therése lärde mig att laga fyllda kycklingfileér, idag blev det med vitlöksost och soltorkade tomater. Mums!
Sen satt vi i köket och njöt av den goda maten och det fina taket. Nu sover tjejerna och jag sitter här och hoppas att Thérese ska vakna en stund innan det är dags att sova för natten. Kanske skulle ta och torka golven och sen sitta i soffan tills det torkat.

Just det, jag läste böcker för loppan innan hon somnade. Då är det en bok där hon själv ska fylla i djurens namn och det är en bild på djuret bredvid. Exempel:
Vem är vaken innan solen stiger upp?
Det är nog en morgontidig ....! (Tupp)
På sista sidan i boken är det en gädda där det står:
För vem är alla mörtar rädda?
Jo, för gamla farbror ...!
BARBRO! utbrister Novalee, farbror Barbro!
Va? säger jag
Nej, farbror gädda, inte Barbro säger hon då!

Haha hon är underbar! Vet inte om det är jag som lärt henne det eller om någon annan som läst boken för henne och lurat i henne att säga farbror Barbro!
Jag skickade genast ett sms till Andreas och trodde han lurat i henne det men han var oskyldig.

SNART ÄR DET JULAFTON (ska bara jobba två dagar först =/ )

Tack mamma

Förresten när Therése kom hem igår var Novalee fortfarande vaken. Hon får se ett stort paket i en påse.
-Oj säger hon
-Tack mamma! (Superglad)

Haha hon var så söt så det var nästan att hon fick öppna det på en gång. Hon förstod dock att tomten kommer med det på onsdag så det var inga problem med att gömma undan det.

Neanderthalaren Jens

När jag gick in till Therése i sovrummet får jag höra.
-Du ser ut som en neanderthalare!
-Hmm, tack. Klipp mig då, jag har laddat hårtrimmern
-Nej, det orkar jag inte
-Jag kan klippa mig själv
-Nej det får du inte
-Novalee kan klippa mig
Novalee: Ja! Noale kippa pappat dåh (Klippa pappas hår)

Hårgelen hjälper inte längre, jag får bli neanderthalare över jul! (detta är en pik till dig Therése, men jag älskar dig ändå!)

Update

Novalee pratar mer och mer för varje dag. Hon snappar upp ord från omgivningen och helt plötsligt kan det komma ord som vi inte visste hon kunde.

Redan i (kiss och) bajs-åldern. När hon ritar så ritar hon bajs (ritar förresten runda ringar nu). Sen har vi en liten porslinsgris med tomteluva som hon brukar leka med. När hon en dag vände på den såg hon knorren, då rynkar hon på näsan och säger
-Uuuh, dä bajt, giken bajta (det är bajs, grisen har bajsat)
Therése säger att det kanske är en snopp (för det har hon börjat fundera lite över också, Novalee alltså! =))
-Neee, skrattar Novalee först, eller Aaaa säger hon sen förtjust och skrattar ännu mer! Dott! (dotten)

Om man pratar med Novalee om flickor och pojkar och talar om att pojkar har snopp så tar hon nånting ur luften eller från byxbenet och sätter det på näsan. Frågar man vad hon gör så flinar hon bara? Vet inte om hon tror att Snor och Snopp är samma sak? Hmm..

Novalee sjunger massor och gör rörelser och dansar till sångerna, hon kan fler låtar och texter än jag tror jag. Förstår inte hur de kan lära sig så lätt. Man skulle ha en tvåårings hjärna. Vad smart man skulle va! =)
Favoriterna är sånger från öppna förskolan och från ett kassettband med en julsaga på, hon kallar det Lalla-bande.

Igår åkte Therése för att träffa Angelica i Örebro, jag och Novalee åkte till pappa för bära ut ett skåp. Sen följde Jenny och Andreas (min syster och hennes karl) med oss hem och var barnvakt så jag kunde måla kökstak. De pallade inte att vara inne så länge utan åkte till skogen för att hämta gran till pappa (farfar). Jag fortsatte att måla. När de kom hem gick jag ut för att möta Novalee så gick vi till brevlådan för att hämta posten. Det är inte långt men Novalee började gå saktare och saktare sen vek sig nästan benen.
-Noale tlött pappa, tlött i beben! Gått i kogen. (trött i benen, gått i skogen)
Så hon fick gå in och vila i soffan och titta på Lotta (på bråkmakargatan)

Therése kom hem sent, då myste vi i soffan och Novalee fick äta sin Lelle (välling) där. T hade köpt jättefina skor och nya (LACK)bord på Ikea till vardagsrummet, nu blir det vitt! Perfekt! :-)
Nu kraxar Therése från sovrummet:
-Det här ska Angelica få fan för!!
-Jag kan inte röra mig, har träningsvärk i hela kroppen, tillochmed i stortån!

Ska nog ta och dra henne ur sängen nu, kanske ska sätta henne framför dammsugaren! Haha nej då är jag hemsk, den styr nog jag idag!

Älskade tjejer!

Åh vad skönt det var att komma hem idag och mötas av två glada nybadade tjejer. De gav mig massor med energi, efter tretton timmar på jobbet med öronvärk. Blev genast piggare av deras glada berättelser om dagen.
Novalee fick ett russinpaket sen satt vi i soffan och pratade medan hon åt russin. Jag ville oxå smaka:
-Får pappa smaka?
-Ja. (Sen ger hon mig ETT litet russin)¨
-Tack! Kan jag få ett till?
-Ne pappa, nu räcke de. De Noale duttin (Nej pappa, nu räcker det. Det är Novalee´s russin)
Vad underbar hon är, efter en stund orkade hon inte fler.
-Nuuuuuu pappa duttin, MAMMA! Pappa duttin nu!

Nu sover hon och min andra guldtjej har precis kurerat mig med kall daim-glass och varmt honungsvatten med krossad halstablett i. Gott och bra för min hals/näsa/öron.
En arbetsdag till väntar imorgon sen måste jag ringa doktorn på måndag och få penicilin.


Julen?

Varför är mina julkänslor borta? Visst längtar jag jättemycket till julafton men jag borde vilja pynta klä granen osv. Är nog för att jag jobbat hela veckan och är förkyld, litar på att känslorna kommer tillbaka till lucia nästa helg! Då blir det nog dags att ta fram lite tomter hos familjen Widing/Ivarsson! :-D

Dammsugit

Våran dammsugare slutade fungera för 2 veckor sen. Vi lämnade in den och hoppades att de kunde fixa den på garantin då det bara var 13 månader sen vi köpte den. Eftersom vi inte fått tillbaka den än har vi lånat svärfars extra-dammsugare. Idag var det så skitigt hemma så jag var tvungen att använda den. Den SUGER. Eller det är väl det den inte gör. Tog dubbelt så lång tid att dammsuga som annars! Saknar min Volta! De skulle åtminstone laga den på garanti, får tillbaka den nästa vecka!

Volta kommer åtminstone tillbaks! Det gör inte Svullo... :-(

Svullo är en ängel

Idag när jag kom hem städade jag och Novalee rent i buren till Dregen och Svullo (våra möss, gerbiler). När vi var klara fick de mat sen lekte vi på loppans rum. När Therése 10 minuter senare går för att kolla på dem ligger Svullo livlös. Vet inte vad som hänt men det var bara att förklara för loppan. Hon förstod, hon blev jätteledsen. Ängla(r) pappa, himmeln, käkna (stjärna). Vi vinkade till himlen och sa att nu leker Max och Saga med Svullo. Sen tände vi ett ljus där vi begravde vår lilla vän.
Stackars Dregen blir så ensam nu, de har alltid legat och sovit tätt ihop, de är bröder och har alltid varit tillsammans. Stackar stackars Dregen.

Novalee pratar

Idag ringde Novalee mig, hon är underbar! Ulle-Gulle Ulle-Gulle skrek hon! (det är en figur i babarboken vi läser hemma)
Sen berättade hon glatt hur mycket snö det var hemma. Titta pappa! Töö! Mycke tö!! Hon hade sprungit upp ur sängen i morse och stod sen i fönstret i vardagsrummet och tittat ut!
När jag kom hem skyndade vi oss ut för att åka pulka, det var dock mest Mao som åkte, jag och Novalee gjorde en snölykta som fortfarande lyser i vintermörkret! Vi lyckades inte få till nån snögubbe, hoppas vi får fler chanser!!
Tänk va skönt det vore om vi kunde få ha snön och kylan kvar! Inga slask för oss tack! Snart är det jul! Längtar!!

Novalee ringde till morfar ikväll och talade om. Moka (morfar) Ball bil. Momo ockå ball bil.
Hon har en flagga som hon fick förra sommaren av en tant i Bulgarien. Den viftar hon med och säger: Bullegagien!
Sen vet hon vilket land hon bor i, det låter ungeför "Gekie" (Sverige)

Det slog mig just att vi filmar alldeles för lite, måste ta tag i det!

Vecka 7+0

Samtidigt som det känns lite snopet att bli tillbaka flyttade drygt två veckor av graviditen så känns det helt underbart och tryggt att ett litet hjärta pickade där inne i det 1 cm lilla fostret.
Är det inte konstigt att något så litet kan göra så mycket med Therése. Hon mår illa och är jättetrött även om hon sovit tolv timmar. Sen har hon ett jätte sug på konstiga saker. Bebisen verkar gilla potatis! Vi har inte ätit pasta på snart två månader, men det är gott med potatis!! Vi varvar med pannkakor ibland. En kväll/natt, klockan var nästan tolv, blev T sugen på pannkakor med grädde (då visste vi inte ens att hon var gravid). Snäll som jag är gjorde jag det åt henne. Vi sa båda två att om hon inte var gravid måste det va någe galet. Vad jag skrattade när T sen ringde mig och sa att testet hade visat positivt! Inte konstigt du absolut skulle ha pannkakor mitt i natten!! (OBS! Therése har egentligen aldrig gillat pannkaka)

Åh vad jag/vi längtar! Ska kräva minst två månader ledigt i sommar, från mitten av juli till mitten av september. Då hinner jag ha sommar med loppan, föda barn, tidiga sommarmornar med bebis, loppan 3 år och min och Therése födelsedag!

RSS 2.0